Een lintje

Koninklijke onderscheiding Dirk SwamaHet was nog een hele toer om alles te organiseren zonder dat hij er lucht van kreeg, maar het is gelukt. Op dinsdagmorgen 26 april kwam onze organist Dirk Swama werkelijk nietsvermoedend naar de Grote Kerk. RTV Noord, RTV1 en de Kabelkrant wilden opnamen maken van het Walcker-orgel. Dirk moest daarop het Wilhelmus spelen vanwege de aanstaande konings- en bevrijdingsdagen.

Dat klopte min of meer, maar na het spelen kwamen burgemeester Berry Link en zo’n honderd genodigden de kerk binnen. Want voor zijn 60 jaar betrokken en bekwame inzet als organist is Dirk onderscheiden als lid in de Orde van Oranje-Nassau. Daar had hij echt niet op gerekend.

Het maakte een beetje goed dat zijn 60-jarig jubileumconcert verschillende keren moest worden uitgesteld wegens covid-perikelen. Dat concert staat nu gepland voor oktober. Maar Dirk kan dan in de dubbele betekenis met onderscheiding het orgel bespelen.

De gebeurtenis kunt u nog terugzien op YouTube: https://youtu.be/sZ3Bp0KMfZc. Bovendien op RTV1 (SKV kanaal 25) maandag 2 mei 2022 om 19:00 uur in 1opMaandag.

Dirk, van harte gefeliciteerd!

Overigens kreeg ook Gerrit Visscher, scriba in onze Veendammer zustergemeente, eenzelfde onderscheiding. Ook Gerrit: van harte gefeliciteerd.

Artikel geplaatst door dsM