Startdienst

Op zondag 13 september vieren we, niet als vanouds maar wel met vreugde, de Startzondag. Aanvang 9:30 uur. Thema: ‘Vertrouwen’. Met een groepje gemeenteleden is dat voorbereid. In de Startdienst vieren we ook voor het eerst dit jaar weer Avondmaal. We doen dat lopend, zodat we de anderhalve meter afstand in acht kunnen nemen. Brood en wijn nemen de deelnemers zelf van de tafel. Wijn en druivensap staan er in kleine bekertjes.

Om thuis het Avondmaal mee te vieren doen we de volgende suggestie. Zet een bord met brood en een beker voor wijn of druivensap klaar, bijvoorbeeld op een klein tafelkleed. Kies zelf welk gerei u daarvoor passend vindt. Tijdens de viering geeft de voorganger aan wanneer het brood gebroken wordt en de wijn ingeschonken. U kunt dat thuis op dat moment ook doen.

Ook het moment dat brood en wijn gedeeld worden zal door de voorganger voor de thuisvierders aangegeven worden. Uiteraard gaat dat delen in de kerk langer duren dan thuis, dus u zult even geduld moeten hebben. Het delen thuis kan gewoon onderling; niemand hoeft de rol van voorganger te spelen. Er hoeven ook geen woorden bij gezegd te worden, maar dat mag natuurlijk wel. ‘Brood uit de hemel’ of ‘Lichaam van Christus’ passen bij het brood. ‘Wijn van het Koninkrijk’ of ‘Bloed van Christus’ passen bij de wijn.

Welk brood gebruikt u? In principe kan elke soort dagelijks brood gebruikt worden. Als het maar in stukken te breken valt. Matzes of crackers breken makkelijker. En welke wijn? Alles is goed, maar druivensap is precies zo passend.

Na de dienst willen we EENMALIG koffiedrinken met elkaar in Concordia. Daarbij houden we uiteraard allemaal afstand! Bij de koffie nemen we tijd voor Terugblikken & vooruitzien. Hoe verliep de afgelopen tijd? En vooral: hoe maken we samen een goede nieuwe (door-)start in deze tijd waarin alles verandert?

Niet iedereen durft nu al naar de kerk te komen, omdat men zich kwetsbaar weet voor het virus. Wij zijn ons daarvan bewust en respecteren dat volledig. Sommigen moeten zich terecht beperken in hun sociale contacten. Maar voor anderen is het juist hoog tijd om dat wel weer op te pakken. We kunnen niet wachten tot iedereen weer kan of durft. Dat is jammer, maar het is nu eenmaal zo. Laten we over en weer elkaar respecteren in onze verschillende keuzes.

Download hier de brief over dit onderwerp.

Artikel geplaatst door dsM