Volkskerstzang Veendam-Wildervank dd 17 december 2023

Ook dit jaar organiseert de Monument- en Concertcommissie weer de volkskerstzang in de gemeente Veendam. Op zondag 17 december a.s. vanaf 19:00 uur vindt deze volkskerstzang plaats in de Grote kerk van Wildervank.

De volkskerstzang is bedoeld om samen bekende kerstliederen te zingen. We hopen dat het voor iedereen mogelijk is om gezamenlijk dit maatschappelijke gebeuren bij te wonen. Ons motto blijft: “Van iedereen voor iedereen” , een laagdrempelig evenement voor een breed publiek om de boodschap van Kerstmis te beleven.

Onze organist Dirk Swama zal dit alles begeleiden op het orgel samen met trompettist Lubertus Leutscher, daarnaast verleent zangeres Martine Salomons haar medewerking. Ds. Jacco van der Vecht, NCGK Veendam (Kandelaarkerk), neemt het kerstverhaal voor zijn rekening, ook zal hij een korte overdenking houden.

De volgende solisten zullen hun medewerking verlenen:

  Martine Salomons

De sopraan Martine Salomons, geboren op 18 mei 1973, behaalde in 2000 haar diploma Docerend Musicus Klassiek Solozang bij Anne Haenen aan het Conservatorium Enschede. Haar Masterdiploma haalde zij aan de Messiaen academie. Martine heeft zo’n 17 jaar een zanglespraktijk aan huis. Ze geeft met veel plezier les aan alle leeftijden in diverse stijlen.

Als zangeres treedt Martine regelmatig op. In het klassieke repertoire kon u haar als sopraansoliste o.a. horen in The Messiah van Hândel, De Mattheus Passion van Bach, The Schôpfung van Hayden en in het Requiem van Fauré. In 2013 zong ze de rol van Dido in de Opera “Dido and Aeneas”.

Ze zingt als soliste bij koren en een harmonievereniging. Ze werkt samen met verschillende pianisten. o.a. met Jan Lenselink. Met gitarist Harry Fuhler heeft ze een duo genaamd “Funny Valentine”. Martine is als zangeres verbonden aan de Stichting Diva Dichtbij. Ze verzorgt wekelijks optredens voor mensen die niet meer naar theater kunnen.

Lubertus Leutscher

Lubertus Leutscher (1960) begon zijn muzikale opleiding op achtjarige leeftijd met trompet en piano. Mede doordat hij diverse muziekfestivals en concoursen in binnen- en buitenland bezocht en vele prijzen in de wacht sleepte, bleef zijn muzikaal talent niet onopgemerkt. Hierdoor kon hij op opmerkelijk jonge leeftijd van veertien jaar beginnen aan de vooropleiding aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen en vervolgde hij zijn studie met als hoofdvak trompet bij Freddie Grin en bijvak piano bij Gerardus van der Deijl.

Lubertus Leutscher is tevens initiator van de in 2010 opgerichte stichting Veenkoloniaal Symfonie Orkest. Met dit regionale orkest verwierf hij veel lof voor de bijzondere projecten die dit orkest de afgelopen jaren maakte.

Hij speelt trompet tijdens de volkskerstzang.

Dirk Swama

Als laatste, maar zeker niet de minste, is organist Dirk Swama die dit alles zal begeleiden op het orgel. Dirk is al vele jaren hoofdorganist van het unieke Walcker-orgel dat al meer dan 100 jaar in de kerk gebruikt wordt voor kerkdiensten, maar ook voor diverse soorten concerten.

Voor het financiële deel zijn fondsen, organisaties, middenstanders en bedrijfsleven uit Veendam/Wildervank bereid gevonden bij te dragen om de volkskerstzang mogelijk te maken.

Voor bezoekers is er een collecte bij de uitgang.

Het is ook mogelijk een gift te geven door het over te maken: ovv Volkskerstzang op NL36 RABO 0319027945, t.n.v. B.A. Leffers eo G.Ham.

Livestream:

SKV TV via de Kabelkrant: Kanaal 996

Web: www.parkstadveendam.nl/kabelkrant YouTube: https://bit.ly/vkz2023,
Scan QR code. (Later ook terug te kijken).

Monument- en Concertcommissie Grote Kerk Wildervank. Website:www.walckerwildervank.nl

Artikel geplaatst door Jan