Workshops armoede

Verjaardagsfeestjes mijden. Je kind zonder ontbijt naar school. Geen tandartsbezoek meer. Workshops over armoede in Oost-Groningen.

Dinsdag 19 april is de aftrap van de 2e ronde workshops ‘Armoede, waar hebben we het over?’ in Oost Groningen. Plaats van handeling is de d’ Ekkelkaamp, Kerklaan 7 in Onstwedde. Sellingen en Veendam volgen.
De bijeenkomst is van 19.15 tot 21.45 uur en de toegang is gratis.
Deze workshop is voor iedereen in Oost-Groningen die op mensen in armoede betrokken is of wil zijn. Van familie tot vrijwilligers en professionals”, vertelt Christiaan Dekker uit Onstwedde. Hij is diaconaal consulent armoedebestrijding bij de PKN. „Wat betekent armoede voor iemands dagelijks leven? Hoe (h)erken je geldzorgen en armoede? Wat kun je voor iemand betekenen hierin?” Dat zijn de hoofdvragen. Huisartsen, welzijnsmedewerkers, wethouders, gemeentemedewerkers, diakenen en andere vrijwilligers reageerden positief op eerdere workshops. Alle data en locaties staan onderaan dit artikel.

Verjaardagsfeestjes mijden, een maaltijd minder per dag of zonder ontbijt naar school? Steeds meer mensen kampen met geldzorgen. Er zijn toch voldoende voorzieningen voor ieder? En waarom heb je wel huisdieren, als je het niet breed hebt? En hoe kun je eigenlijk helpen?

Taboe

Annamaria Evers, ervaringsdeskundige bij Sterk uit Armoede, vertelt in de workshop haar persoonlijke verhaal. „Er rust vaak een taboe op om hierover te praten. Daarom willen wij mensen uitnodigen om in gesprek te gaan. Ik vertel open over mijn ervaringen en nodig mensen uit ook open te zijn in wat zij denken.”
Geldzorgen en armoede verdienen steeds opnieuw onze aandacht in Oost-Groningen”, vult Christiaan Dekker aan. „Helemaal nu. Één op de vijf huishoudens in Nederland heeft risicovolle betalingsachterstanden, in Oost Groningen zelfs nog meer. Daarom bieden Protestantse kerken in de regio deze workshop aan. Voor iedereen die hier meer over wil weten. Kerken werken zo lokaal aan bewustwording, ook die van henzelf. En ze zoeken naar verbinding met ieder die zich inzet tegen armoede.”

Reacties deelnemers

Vrijwilligster: “Het persoonlijke verhaal van Annamaria leerde mij wat generatiearmoede nou echt is.” Diaken: “Het was zeer verrijkend om met verschillende disciplines aan tafel te zitten.” Wethouder: “De bewustwording over wat armoede is en zeker het gesprek over vooroordelen is ‘ernstig’ binnengekomen.” Gepensioneerd huisarts: “Ik pleit ervoor dat dit wordt opgenomen bij de huisartsenopleiding, want dit zou elke professional helpen in zijn of haar werk.”

Vier workshops in het voorjaar

Dinsdag 19 april: d’ Ekkelkaamp in Onstwedde, Kerklaan 7
Maandag 9 mei: De Sprankel in Sellingen, Torenstraat 12
Donderdag 12 mei: Afterbeat in Veendam, Promenade 25
Woensdag 1 juni: Grote Kerk in Veendam, J.G. Pinksterstraat 5

Elke bijeenkomst is van 19.15 tot 21.45 uur en de toegang is gratis.

Download hier de flyer.

Aanmelden

U wilt meer informatie? U wilt zich aanmelden? Neem dan contact op met Christiaan Dekker: workshoparmoede@gmail.com of 06 3877 2033.

Artikel geplaatst door Jan