Protestants Wildervank

Gebouwen

Grote Kerk, WildervankDe Grote Kerk is het huidige kerkgebouw van de Protestantse Gemeente in Wildervank. De kerk werd in 1911 in gebruik genomen als Gereformeerde Kerk en is ontworpen door architect Tjeerd Kuipers, die tientallen kerken bouwde in Nederland en daarbuiten. Daaronder bijvoorbeeld de voormalige Zuiderkerk in Groningen (verbouwd tot woningen in 1985), maar ook de Groninger Synagoge, ofwel de Sjoel in de Folkingestraat (schitterend gerestaureerd in 1981). De Grote Kerk is van buiten en van binnen gerestaureerd door een grote groep vrijwiligers (1985-1993). Recent zijn ook de oorspronkelijke kroonluchters en het historische Walcker-orgel uit 1913 in hun oude luister hersteld. Er worden geregeld concerten gegeven.

concordia overzichtConcordia is het verenigingsgebouw naast de Grote Kerk, met de ingang aan de Torenstraat. Het is er in de eerste plaats voor kerkelijk gebruik, maar kan daarnaast, evenals het kerkgebouw, ook gehuurd worden voor andere, passende, activiteiten. Recent is Concordia in eigen beheer gerenoveerd. Zie de contactpagina voor verdere informatie.

Tot 2008 was de Oude Kerk of Margaretha Hardenbergkerk in gebruik bij de Hervormde Gemeente. Dit historische gebouw dateert uit 1687 (met uitbreidingen uit 1777 en 1857) en is daarmee het oudste gebouw in Wildervank. Volgens overlevering is de kerk gesticht door Margaretha Hardenberg, de vrouw van de ondernemer Adriaan Geerts Wildervanck, die met zijn verveningen de basis legde voor Veendam en Wildervank. Zijn monument staat tegenover de kerk aan het Oosterdiep. Volgens het verhaal bouwde Margaretha de kerk uit dank voor het niet gebeten worden door een adder die zich om haar arm had gewikkeld toen zij lag te slapen in de hei. Dat is vrijwel zeker fictie, maar toch ook echt deel van de Wildervankse folklore. En de arm uit de wolk, met de kronkelende slang, prijkt nog steeds in het Veendammer gemeentewapen, dat is gebaseerd op het 17e eeuwse zegel van de oorspronkelijk ongedeelde kerkelijke gemeente in Veendam en Wildervank. De Oude Kerk wordt beheerd door de Stichting Wildervanck.

Margaretha Hardenbergkerk, Wildervank